dr. Vörös Róbert

Igazságügyi Szakértő
ingatlanrendező földmérő
mérnök-jogász

Igazságügyi szakértő

Az igazságügyi szakértői tevékenység nem sokkal a bírói munka kialakulását követően jött létre. A tudomány és a technológia fejlődésével egyre fontosabbá vált, hogy a hatóság munkájának segítése és a szakkérdések eldöntésének érdekében igazságügyi szakértőket rendeljenek ki a tényállás megállapítása céljából. Számos esetben nem lenne elég csupán a jogászok ismerete az ügyek elintézéséhez – amennyiben azok speciálisabb, más szakterületről való tudományos ismereteket igényelnek –, ezért a hatóság igénybe veszi az igazságügyi szakértők szakvéleményét.
juratus.elte.hu/az-igazsagugyi-szakerto-tevekenysege
Az igazságügyi szakértő feladata, hogy a bíróság, a közjegyző, az ügyészség, a rendőrség és a jogszabályban meghatározott más hatóság kirendelése, vagy megbízás alapján, „a tudomány és a műszaki fejlődés eredményeinek felhasználásával készített szakvéleménnyel, a függetlenség és pártatlanság követelményének megtartásával döntse el a szakkérdést, és segítse a tényállás megállapítását”.
Szak. tv. 3 § (1)
„Szakértőt kell alkalmazni, ha a jogvita kereteinek a meghatározásához vagy a perben jelentős tény megállapításához, megítéléséhez különleges szakértelem szükséges.”
Pp. XXI. fejezet 300. § (1)
"A bíróság az igazságügyi szakértő szakvéleményét az ítéletének meghozatala alapjául elfogadta, a szakvéleményben foglaltakat aggálytalannak tekintette, amelyet a felperesek és a felperesi beavatkozók sem tudtak érdemben vitássá tenni, illetve az abban foglaltakat megdönteni."
KÚRIA, MINT FELÜLVIZSGÁLATI BÍRÓSÁG 10K.III.27791/2014/98. SZ.-Ú ÍTÉLETE (9)

Küldjön üzenetet az alábbi űrlap kitöltésével

Elérhetőségek

(+36 30) 195-76-51

Igazságügyi szakértő adatlap

Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara